Al Taglio

1 rektangulär pizza

Ingredienser

  • 250 g Tipo 00-mjöl (ca 4 dl)
  • 200 g kallt vatten (2 dl)
  • 6 g färsk jäst
  • 5 g salt (1 tsk)

Gör så här:

BLANDA DEGEN

Smula ner jästen i kallt vatten och rör om tills den löst sig. Häll mjölet i en stor bunke och häll i vattnet lite i taget medan du rör. När vattnet sugits upp ordentligt, tillsätt salt och rör ihop allt till en deg.

KNÅDA

Släng upp degen på ett bakbord och knåda i ungefär 5 minuter tills den känns smidig och följsam.

VILA OCH VIK

Låt degen vila under en bakduk i 15 minuter.

Vik den några gånger (du vet, slap and fold-stilen), låt den vila igen och upprepa 2-3 gånger tills degen blivit fin och slät.

FÖRJÄSNING

Lägg tillbaka degen i bunken, täck ordentligt och låt jäsa i ca 1-2 timmar tills den har puffat upp sig.

FORMA BOLLAR

Forma till en fin boll med lite olja på händerna så det inte klibbar.

KALLJÄSNING

Lägg degbollarna i en lufttät låda. Låt dem stå i rumstemperatur i en timme, sen åker de in i kylen för kalljäsning i minst 12 och max 24 timmar.

PIZZADAGS

Ta ut degen i tid. Tryck försiktigt ut den på plåten och låt vila i ca 30 min innan topping och gräddning.