”Svenne”
4 pizzor

Ingredienser
- 700 g vetemjöl special (ca 11,5 dl)
- 500 g fingervarmt vatten (5 dl)
- 50 g färsk jäst
- 10 g salt (1,5 tsk)
- 5 g socker (1 tsk)
Gör så här:
BLANDA DEG
Lös jästen i vattnet. Häll mjölet i en vispskål och tillsätt vattnet med jästen lite i taget under omrörning. Tillsätt salt och olivolja. Kör maskinen med degkrok i ca 10 minuter tills degen är smidig och börjar släppa från bunkens kanter.
FÖRJÄSNING
Låt degen vila i bunken, täck lufttätt och låt jäsa i rumstemperatur i 1-1,5 timme tills den nästan dubblat sin storlek.
FORMA BOLLAR
Vänd ut degen på ett mjölat bakbord och dela i 4 bitar. Forma till bollar genom att vika in kanterna under degen med lätt oljade händer. Pudra med mjöl så de inte klibbar. Låt degbollarna vila under duk i rumstemperatur i ca 30 minuter så de slappnar av.
PIZZA DAGS
Tryck försiktigt ut degen med fingertopparna från mitten och utåt. Lämna 1-2 cm längst ut för fina kanter. Lägg bottnarna på bakplåtspapper och låt vila i 15 minuter innan du toppar och bakar.