”Svenne”

4 pizzor

Färdiggräddad pizza med toppings

Ingredienser

  • 700 g vetemjöl special (ca 11,5 dl)
  • 500 g fingervarmt vatten (5 dl)
  • 50 g färsk jäst
  • 10 g salt (1,5 tsk)
  • 5 g socker (1 tsk)

Gör så här:

BLANDA DEG

Lös jästen i vattnet. Häll mjölet i en vispskål och tillsätt vattnet med jästen lite i taget under omrörning. Tillsätt salt och olivolja. Kör maskinen med degkrok i ca 10 minuter tills degen är smidig och börjar släppa från bunkens kanter.

FÖRJÄSNING

Låt degen vila i bunken, täck lufttätt och låt jäsa i rumstemperatur i 1-1,5 timme tills den nästan dubblat sin storlek.

FORMA BOLLAR

Vänd ut degen på ett mjölat bakbord och dela i 4 bitar. Forma till bollar genom att vika in kanterna under degen med lätt oljade händer. Pudra med mjöl så de inte klibbar. Låt degbollarna vila under duk i rumstemperatur i ca 30 minuter så de slappnar av.

PIZZA DAGS

Tryck försiktigt ut degen med fingertopparna från mitten och utåt. Lämna 1-2 cm längst ut för fina kanter. Lägg bottnarna på bakplåtspapper och låt vila i 15 minuter innan du toppar och bakar.